Om

Familjen

På Rånisgården bor Roger och Ellinor Laestadius med sönerna Linus, Levis och Love.

Roger
Roger Laestadius
Eftersom det är jag som är huvudsaklig instruktör och utbildare av hästar här på gården är det väl bäst att jag presenterar mig lite. Jag är 48 år och hästar har varit en stor del av mitt liv. Intresset för djur väcktes vid tidig ålder när jag fick hjälpa till på gården. Jag fick min första häst vid tolv års ålder, en fjordhäst vid namn Stella. Hon lärde mig mycket.
Jag red på Bränna Karins Ridskola men mest i skogen där jag lekte att jag var Zeb Macahan. Vid 14 års ålder gick jag min först kurs i hovslageri och började då sko min egen häst. 1990-92 Gick jag på Grans lantbrukskola där jag träffade Jonas Lundström som senare blev min kollega. Därefter följde kurser i Animalieproduktion, maskinskötsel och hovslageri.  Sedan följde en tid som djurskötare med mjölkkor för att ett år senare komma tillbaka som instruktör på Grans Naturbruksgymnasium. Där lärde jag elever att köra traktor och fick sen jobb som stallchef på skolans hästanläggning. Då kom jag i kontakt med Thorells i Blåsmark som börjat med westernridning. Plötsligt blev intresset för dressyr väldigt intressant när det var i skepnad av westernridning.

Roger och häst

Året 1997 Startade jag tillsammans med Jonas Lundström Företaget Boden Cowboys. Vi började Uppbyggnaden av western staden Western Farm tillsammans med bröderna Anders och Roland Wiksten. Med ett femtontal hästar utförde vi grupparrangemang och turridningar i skogarna runt Boden. Under tiden byggde Wikstens upp anläggningen. År 2000 blev jag och Jonas delägare i Western Farm och ansvarade för driften av anläggningen. Samma år åkte jag på min första resa till Amerika. Det blev Colorado och ridning på en riktig ranch där man fick vara med på det dagliga arbetet med att driva och märka boskap. Det gav mersmak och det blev resor till Arizona, Kalifornien och Texas. På Den första Texasresan åkte jag och Ellinor åkte runt i Dallas Fort Worth området och fick möjlighet att gå på Ray Hunts sista officiella Clinic. Det var fantastiskt att få se stora namn som tex Pat Parelli rida med på clinicen. Vi besökte också cuttingtävlingar på Will Rogers Colosseum. Det var häftigt att se hur bra hästarna jobbade.

Tillsammans med hovslagarkollegan Stefan Bendtsen startade jag upp R&S Star Stable på Western Farm 2006. Då var focus på westernridning med välutbildade hästar och ett lärande oavsett om man red på bana eller i naturen. Vi hade ett 60 tal elever på westernridskolan och utförde skogsturer och grupparrangemang. 2011 lade vi ner verksamheten och jag bestämde mig för att satsa på Rånisgården.

2012 och 2014 åkte jag tillbaka till Texas. Tillsammans med Christer och Karin Östensson genomförde vi båda resorna utbildning i cutting hos Taylor Spradley i Alpine. En mycket värdefull ridutbildning som gav mig ny inspiration.

Jag tränar regelbundet för välkända namn som Waldermar Wass, Anders Josefsson, Paulo Bastos och Joao Lynch

Tränare som jag ridit för genom åren

Westernridning
Daniel & Jack Jacksson
Louise Whale
Tommy Bäcklund
Per Larsson

Reining
Waldermar Wass
Anders Josefsson
Rick Le May
Peter Ljungberg

Cutting 
Tylor Spradley TX
Göran Lindström

Dressyr  
Paulo Bastos
Helena Thorell
Daniel Forsback

Working Equitation
Joao Lynch
Ulrika Pernler
Mia Säwe
Astrid Hedman

Brukskörning
Lars- Olov Lundgren
Lars-Åke Johansson

Akademisk ridkonst 
Eva Hjälmbrandt

Klassisk dressyr
Craig Stevens

Clinics som  jag varit som åskådare på
Ray Hunts sista clinic i stockyard station Fort Worth Texas
Kyra Kyrklund dressyrclinic Umeå.

Teamet

teamet
© Foto: Marcel Köppe

Teamet på gården består också av Christer Östensson, och Emilia Bergström.

En reaktion på ”Om”

 1. Hej, jag letar efter någon som är duktig att kunna testa sadlar på en häst. Jag har ett varmblodssto som är mycket smal i kroppen och har oerhört svårt hitta en sadel som passar henne.

  Jag bor i utanför Skellefteå i dagsläget och undrar om du vet någon i närheten som är duktig inom detta område?

  Vad anser du/ni om bomlösa sadlar? Det finns tydligen ett utbud om dessa sadlar även inom western, men jag har ingen kunskap själv om detta och undrar om det är bra för hästen att ha dessa sadlar?

  Häste jag äger hade en sådan förut men jag köpte inte med den.

  Mycket tacksam för svar.
  Mvh Louise

Kommentarer är stängda.

Ridskola, Westernridning, Hästträning, Turridning,Black Angus, Företagsengagemang, Roger Laestadius hästträning